-

Gözden kaçırmayın

Eylül Ayında Gökyüzü HareketleriEylül Ayında Gökyüzü Hareketleri

Felsefe Seminerleri kapsamında düzenlenen ve "21. Yüzyıl Felsefe Sorunları"nın ele alındığı seminer, Toros Güneş Esgün'ün katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte Esgün, "Tanınma Krizi: Duygusal Kapitalizmin Patolojileri" başlıklı bir konuşma yaptı; seminerin moderatörlüğünü ise Emre Şan üstlendi.

Seminerde, özgürlüğün ve mutluluğun bireysel seçimlere ve tüketiciye indirgenmesi ile toplumsallık kavramının nasıl etkilendiği ele alındı. Sosyolog Eva Illouz’un "duygusal kapitalizm" terimi üzerinden tartışmalar yapıldı. Illouz, modern iletişim araçları ve sosyal medyanın yaşam üzerindeki kontrolünün artmasıyla, kamusallığın azalmasına ve kolektif soğukluğa sebep olduğunu belirtiyor.

Esgün, Axel Honneth'in Hegel'den esinlenerek geliştirdiği "tanınma teorisi"ne atıfta bulunarak, duygusal kapitalizmin getirdiği sosyal patolojileri ayrıntılarıyla inceledi. Bu bağlamda, bireylerin sürekli "sahici" benliklerini sergileme çabasının tanınma imkansızlıklarına yol açtığını ve bunun bir "tanınma krizi"ne sebep olduğunu dile getirdi.

Seminerde ayrıca, günümüz ekonomik, sosyal ve psikolojik koşullar altında hegemonik bir hale gelen ve toplumsal dayanışmayı zayıflatan bu "tanınma krizi"nden çıkış yolları tartışıldı. Toros Güneş Esgün, eleştirel teori perspektifiyle mevcut durumun analizi ve çözüm önerileri üzerinde durdu.

Bu seminer, dinleyiciye duygusal kapitalizmin toplumsal ve bireysel etkileri hakkında derinlemesine bir bakış sunarken, aynı zamanda tanınma krizine dair çözüm yollarını da değerlendirme fırsatı sundu.