-

Gözden kaçırmayın

Cemal Enginyurt, Kayı Ankara Gayrimenkul'ün Açılışında Hayırlı Olsun Ziyaretinde BulunduCemal Enginyurt, Kayı Ankara Gayrimenkul'ün Açılışında Hayırlı Olsun Ziyaretinde Bulundu

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamalarına göre, Türkiye'nin cari işlemler açığı azalmaya, rezervler ise güçlenmeye devam ediyor. 2024 yılı Mayıs ayı itibarıyla yıllıklandırılmış cari açık, 2023 yılı Mayıs ayına kıyasla 31,8 milyar dolar azalarak 25,2 milyar dolar seviyesine geriledi.

2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde cari açıktaki iyileşme, geçen yılın aynı dönemine göre 19,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Cari işlemler dengesindeki bu iyileşme, büyük ölçüde dış ticaret açığındaki düşüş ve hizmet gelirlerindeki artıştan kaynaklandı.

2024 yılı Ocak-Mayıs döneminde ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam 20,8 milyar dolar azaldı. Mayıs ayında hizmet gelirlerindeki artışla birlikte 6 ay sonra mal ve hizmet dengesi pozitife döndü.

2024 yılı Mayıs ayında net hata noksan kalemi hariç uluslararası kaynak girişi 14,4 milyar dolarla en yüksek seviyeye ulaştı. Artan kaynak girişi ve azalan cari açık sayesinde Mayıs ayında rezervler 17,6 milyar dolar arttı.

Gelecek dönemde mal ve hizmet gelirlerinin daha da artması ve cari açığın milli gelire oranının Orta Vadeli Program (OVP) beklentilerinden daha iyi bir performans göstererek yüzde 2,5 seviyesinin altında olmasının beklendiği belirtildi. Cari açığın azalmasının yanı sıra, doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının artırılarak cari açığın finansman kalitesini ve rezervleri yükseltmek hedefleniyor.