-

Gözden kaçırmayın

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Düzenleme Kabul EdildiTBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda Sahipsiz Hayvanlara Yönelik Düzenleme Kabul Edildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Gölbaşı Mogan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunlarına Sağlanan Teşvikler ve Öğrencilere Yönelik Devlet Katkıları" temalı iş birliği protokolü imza törenine katıldı.

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mezunlarına Sağlanan Teşvikler ve Öğrencilere Yönelik Devlet Katkıları temalı iş birliği protokolü, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürü Samet Güneş ve Mesleki Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz arasında imzalandı.

Bakan Işıkhan, konuşmasında; "Her bakımdan gelişmiş, güçlü bir Türkiye için; yine her bakımdan donanımlı ve eğitimli, çalışan ve üreten gençlere ihtiyacımız var. Özellikle mesleki ve teknik eğitimin, ülkemiz için sahip olduğu büyük önemi göz önünde bulundurduğumuzda, bu öğrenim sistemini, el birliğiyle çok daha yüksek standartlara taşımamız gerekiyor. Bu sebeple; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, Milli Eğitim Bakanlığımızın mesleki ve teknik eğitim alanındaki değerli çalışmalarına en iyi katkıyı sunmanın gayreti içerisindeyiz." İfadelerine yer verdi.

"Nisan 2024 Dönemi İtibarıyla İstihdam Sayımızı 32,6 Milyon Kişi ile Rekor Seviyeye Çıkardık"

Mesleki ve teknik eğitimin; sürdürülebilir kalkınma, rekabetçi işgücü piyasası oluşturma ve gençlerimizi geleceğe hazırlama noktasında büyük bir öneme sahip olduğunu söyleyen Işıkhan; "Bu alanda, Milli Eğitim Bakanlığı'mızla koordineli bir şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hepinizin bildiği üzere, Nisan 2024 dönemi itibarıyla istihdam sayımızı 32,6 Milyon kişi ile rekor seviyeye çıkardık. Yine aynı dönemde istihdam oranını %49,5'e, işgücüne katılım oranını ise %54,2'ye yükselttik. İşsizlik oranını ise son 10 yılın en düşük seviyesine; %8,5'e düşürdük. Son bir yıl içinde İŞKUR aracılığıyla 1,3 Milyon vatandaşımızın işe yerleşmesine aracılık ettik. Bu rakamlara ulaşmak için işgücü piyasamızın değişen ihtiyaç ve taleplerini yakından takip ediyoruz." dedi.

"2024 Yılı Ocak-Haziran Ayları Arasında 691 Bin Vatandaşımızın İşe Yerleştirilmesine Aracılık Ettik"

İŞKUR'un hazırladığı ve 2024'ün ilk yarısında sunulan hizmetlere yönelik Haziran ayı istatistikleri bugün yayınlandığını dile getiren Işıkhan; "2024 yılı Ocak-Haziran ayları arasında 691 bin vatandaşımızın işe yerleştirilmesine aracılık ettik. Bu oran da geçen yıla göre %18,3 artış sağladık. İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetlerimiz kapsamında 1 milyon 510 bin 527 bireysel görüşme gerçekleştirdik. 445 bin 957 iş yeri ziyaretini gerçekleştirdik. İstihdam odaklı büyümenin sağlanması ve vatandaşlarımıza iş imkânı sunulması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." Şeklinde konuştu.

Bakan Işıkhan, vatandaşların istihdama katılma noktasında gereken mevzuat değişikliklerini ve destek modellerini hızlıca devreye aldıklarını ifade ederek; "Özellikle işverenlerin ara eleman sorununu çözmek için önemli adımlar attık. Bu kapsamda, İşbaşı Eğitim Programlarımızı ve Mesleki Eğitim Kurslarımızı sahadan gelen yoğun talep üzerine dönüştürdük. Değişiklik kapsamında; işverenlerin program süresinin üç katı olan istihdam yükümlülüğünü 2 katına; istihdam taahhüt oranını ise %70'ten %60'a düşürdük. OSB'ler ve Tekno-kentlerin nitelikli eleman ihtiyaçları doğrultusunda üniversite ve kamu işbirliğini geliştirdik. Özellikle; bu alanda üniversitelerimizin kapasitesinden daha fazla yararlanmak üzere yeni bir eğitim modeli başlattık." Şeklinde konuştu.

"İş Arayan ve İşverenlerimizin Yanlarında Olmaya, İstihdamın Korunması ve Artırılmasında Üzerimize Düşeni Yapacağız"

"Yedi Bölgede Yedi Üniversite" hedefiyle başlatılan modeli, üniversitelerden gelen yoğun talep üzerine on bir üniversiteye çıkardıklarını söyleyen Işıkhan; "Savunma Sanayi Başkanlığımız ile iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz Kalfa Programında ilk mezunlarımızı verdik. İş arayanlarımızın, mesleki ve teknik eğitimi noktasında önemli faaliyetler yürüten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı olarak, iş birliği çalışmalarımızı her geçen gün çeşitlendirerek artırıyoruz. Bu iş birliği sayesinde; mesleki ve teknik eğitim alanında daha etkili, verimli ve sağlıklı uygulamalar geliştireceğimize inanıyorum. Bu kapsamda kurmuş olduğumuz; çalışma komisyonu tarafından eşleştirme yapmaya yönelik olarak, ilk etapta yedi meslek alanı belirlenmiş ve bu alanlarda eşleştirme çalışması tamamlanmıştır. Bu alanlar; Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Makine ve Tasarım Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme ve Gemi Yapımı alanlarıdır. Bu alanlarla ilgili; 537 meslek tespit edilmiş ve eşleştirmeleri yapılmıştır. İnşallah önümüzdeki dönemde; diğer meslek alanlarına ilişkin eşleştirme çalışmalarını da yine komisyonumuz vasıtasıyla tamamlamış olacağız. Bu eşleştirmeleri esas alarak; meslek liselerini tamamladıktan sonra; mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programına katılan gençlerimize/vatandaşlarımıza asgari ücretten %30 daha fazla tutarda cep harçlığı veriyoruz." Dedi.

Meslek lisesi mezunlarının, mezun oldukları alanda İşbaşı Eğitim Programına katılım sağlamaları durumunda; alacakları cep harçlığının günlük tutarını 654 liradan; 850 liraya yükseltildiğini söyleyen Işıkhan; "Bu uygulama; mezunlarımızın kendi alanlarında iş hayatına katılmaları ve daha kolay iş bulabilmeleri noktasında önemli bir destektir. Önümüzdeki dönemde de; iş arayan ve işverenlerimizin yanlarında olacak, istihdamın korunması ve arttırılması noktasında Bakanlık olarak; üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. İnşallah, Türkiye Yüzyılı'nı, yüzyıla damgasını vuracak gençlerimizle birlikte inşa edeceğiz. Buna yürekten inanıyorum. Genel Müdürlerimiz tarafından imzalanacak "Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu Öğrenci ve Mezunlarına Verilen Devlet Destekleri İle Teşviklere İlişkin İş Birliği Protokolü"nün hayırlı olmasını diliyorum." İfadelerini kullandı.