-

Gözden kaçırmayın

Paranormal Gözlemler: 7 Şaşırtıcı DelilParanormal Gözlemler: 7 Şaşırtıcı Delil

Eski Mısır dininde Aten, Güneş Tanrısı olarak kabul edilir ve güneş diski şeklinde, insan elleriyle sona eren ışınlar halinde tasvir edilir. Bu tanrıya inanç, 14. yüzyıl B.C. döneminde hüküm süren 18. Hanedan Firavunu Akhenaten tarafından devlet dini olarak benimsendi. Akhenaten, Aten'in tek tanrı olarak kabul edilmesini sağlayarak Mısır'daki dini inançları radikal biçimde değiştirmiştir.

Akhenaten, geleneksel Mısır çok tanrıcılığını ve antropomorfizmi (tanrıların insan formunda tasvir edilmesi) reddederek monoteizme, yani tek tanrı inancına geçiş yapmıştır. Bu reformların ana kaynağı, Akhenaten tarafından yazılan "Aten'e Büyük İlahi" olarak bilinen metindir. Bu ilahi, Aten'in doğasını ve tek tanrı inancını vurgular.

Akhenaten, Mısır'daki dini pratiği reforme etme amacıyla, tanrıların çokluğunu ortadan kaldırarak, yalnızca Aten'e tapınılmasını zorunlu kıldı. Bu sayede kendisini de Aten'in yeryüzündeki temsilcisi olarak konumlandırdı.

Bilgiler, "Aten'e Büyük İlahi" metnin İngilizce çevirisini yapan Mısırbilimci John A. Wilson'un çalışmalarından elde edilmiştir.