-

Gözden kaçırmayın

Mictecacihuatl: Azteklerin Ölüm TanrıçasıMictecacihuatl: Azteklerin Ölüm Tanrıçası

Bir kara deliğe atlamaya karar verdiniz. Güzel haber şu ki, eğer kara delik yeterince büyükse, olay ufkunu zararsız bir şekilde geçebilir ve merkezi tekillik tarafından yok edilmeden önce kara deliğin içini deneyimleyebilirsiniz. Ya da bir zamanlar öyle düşünülüyordu. Ancak günümüzde, birçok fizikçi, kara deliklerin temel fiziğinde korkunç çelişkilerden kaçınmanın tek yolunun, hepsinin olay ufkuna girmeyi engelleyen aşırı enerji ekranlarıyla çevrili olmasını gerektiğine inanıyor. Bu tuhaf mı geliyor? Kara deliklere hoş geldiniz. Peki, neden en parlak fizikçilerimiz bu kara delik fireball teorisini ciddiye alıyor, gelin birlikte inceleyelim.

Bilim dünyasında kara delikler, olay ufkunun ötesinde ne olduğunu anlamaya çalışırken pek çok paradoks meydana getiriyor. Şu anki tartışmaların merkezinde, kara deliklerin dışındaki gözlemciler tarafından asla görülmeyecek bir enerji duvarının varlığı yer alıyor. Bu enerji duvarı ya da "kalkanı", kara deliğe doğru yaklaşan her şeyi yok ederek, içeride ne olduğunu gözlemlememizi engelliyor. Bu teori, fizik yasalarının korunması için önerilse de, onunla ilgili pek çok soru ve sorun da mevcut.

Kaynak: PBS - Space Time programı.

Bu haberin tüm detaylarına ulaşmak ve daha fazlası için konuyla ilgili çeşitli bilimsel makaleleri ve PBS Space Time'ın diğer yayınlarını takip edebilirsiniz. Bu alandaki araştırmalar ve teoriler, kara deliklerin anlaşılmasını derinleştirmemize yardımcı oluyor.