-

Gözden kaçırmayın

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass İle GörüştüMillî Savunma Bakanı Yaşar Güler, ABD Siyasi İşler Müsteşar Vekili John Bass İle Görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı Ciolacu ve heyetini Ankara’da ağırladı. Erdoğan ve Ciolacu, görüşmelerin ardından ortak bir bildiri imzalayarak Türkiye-Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi’nin kurulduğunu duyurdu. Bu adım, iki ülke arasındaki ilişkilerde tarihi bir gelişme olarak kaydedildi.

Karşılıklı ticaret hacminin iki yıl üst üste 10 milyar dolar seviyesini aştığını belirten Erdoğan, 15 milyar dolarlık hedefe emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti. Savunma sanayisi ve askeri alandaki iş birliğinin Romanya ile ilişkilerin önemli unsurlarından biri olduğunu vurguladı.

Erdoğan, Türkiye ve Romanya'nın hem ikili düzeyde hem de NATO çatısı altında ortak faaliyetlerde bulunarak bölgenin güvenlik ve istikrarına katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede Romanya’nın desteğini beklediklerini ifade etti. Romanya’da yaşayan Türk ve Türk Tatar toplumlarını dostluk köprüsü olarak gördüklerini söyleyen Erdoğan, Rumen vatandaşlarının Türkiye’ye kimlikle seyahat edebileceğini de duyurdu.

İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarına dikkat çeken Erdoğan, uluslararası toplumu Filistinlilerin güvenliğini temin etme konusunda sorumluluk almaya çağırdı. Romanya’nın bu konuda uluslararası çabalara katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Görüşmelerde, Ukrayna’da üçüncü yılına giren savaşın gidişatı da ele alındı. Türkiye’nin savaşın başlangıcından bu yana çatışmaların sona erdirilmesi, küresel gıda güvenliğinin sağlanması ve Karadeniz’deki seyrüsefer emniyetinin temini konularında önemli katkılar sunduğunu hatırlatan Erdoğan, bu çabaların devam edeceğini belirtti. NATO müttefiki ve stratejik ortağı Romanya ile ilişkileri ilerletmeye devam edeceklerini ifade etti.