-

Gözden kaçırmayın

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Gaziler Günü'nde Gazilere Özel Bir Mesaj YayımladıİYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Gaziler Günü'nde Gazilere Özel Bir Mesaj Yayımladı

Romanya Başbakanı Ciolacu ve heyeti, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara'da misafir edildi. Erdoğan, ikili görüşmede Türkiye-Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi’nin kuruluşunu onayladıklarını belirtti. Bu gelişme, iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olarak vurgulandı.

Erdoğan, karşılıklı ticaret hacminin son iki yılda 10 milyar doları aştığını ve hedeflerinin 15 milyar dolar olduğunu ifade etti. Savunma sanayisi ve askerî alandaki iş birliğinin, iki ülke arasındaki ilişkilerin temel unsurlarından biri olduğuna dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin NATO çatısı altında ve ikili düzeyde gerçekleştirdikleri ortak faaliyetlerin, bölgenin güvenlik ve istikrarına katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadelede Romanya’nın destek ve iş birliğinin önemini vurguladı. Erdoğan, Romanya’da yaşayan Türk ve Türk Tatar toplumlarını iki ülke arasındaki dostluk köprüsü olarak gördüğünü de ifade etti.

Erdoğan, Rumen vatandaşlarının Türkiye'ye kimlikle seyahat etmelerini mümkün kılacak yeni düzenleme hakkında bilgi verdi ve bu adımın beşerî ilişkileri güçlendireceğine inandığını kaydetti. Ayrıca, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının durdurulması ve Filistin halkının güvenliğinin sağlanması konusunda uluslararası toplumun sorumluluklarına dikkat çekti ve Romanya’nın bu konuda destek vereceğine inandığını belirtti.

Görüşmede ayrıca, Ukrayna’da süren savaşın durumu ele alındı. Erdoğan, Türkiye'nin savaşın başından beri çatışmaların sona erdirilmesi, küresel gıda güvenliğinin sağlanması ve Karadeniz’deki seyrüsefer güvenliğinin temini konularında önemli katkılar sunduğunu söyledi. Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin, iki ülkenin çıkarları doğrultusunda daha da ileriye taşınması için çalışmalara devam edileceği vurgulandı.