-

Gözden kaçırmayın

Söke Ticaret Odası'ndan Milli Eğitim Bakanlığı İş Birliğiyle Söke Ticaret Odası'ndan Milli Eğitim Bakanlığı İş Birliğiyle "154 İlçemize 154 Okul" Projesi

OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, Londra'da düzenlenen Enerji Aspektleri Konferansı'nda önemli açıklamalarda bulundu. 30 Eylül - 1 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinlikte, Al Ghais, petrolün küresel enerji karışımındaki önemi üzerinde durdu.

Küresel Enerji Talebi Artıyor
Al Ghais, etkinlikteki kaydedilmiş mesajında, dünya enerji talebine, petrol piyasası istikrarına ve enerji sektörüne yatırımın gerekliliğine değindi. OPEC'in önde gelen yayınlarından biri olan 2024 Dünya Petrol Görünümü (WOO) raporunu referans göstererek, küresel enerji talebinin artacağına dikkat çekti. Al Ghais, "OPEC, 2050 yılına kadar küresel birincil enerji talebinin %24 artmasını beklemektedir. Bu artışın birçok nedeni var; bunlar arasında nüfus artışı, kentleşme, orta sınıfın büyümesi ve enerji yoğun teknolojilerin kullanımı bulunmaktadır. Ayrıca hâlâ enerjiye erişimi olmayan milyarlarca insan için enerji sağlama ihtiyacı da önemlidir." şeklinde konuştu.

Petrol Talebi ve Yatırım İhtiyaçları
Al Ghais, 2050 yılına kadar petrol talebinin günde 120 milyon varil olmasının öngörüldüğünü belirtti. 2024-2050 döneminde petrol sektöründeki toplam yatırım ihtiyaçlarının ise 17,4 trilyon dolar olarak tahmin edildiğini ifade etti. Yıllık ortalama yatırım ihtiyacının yaklaşık 640 milyar dolar olacağını söyleyen Al Ghais, bunun büyük bir kısmının upstream (üst akım) yatırımları için gerekli olduğunu, çünkü toplam yatırım ihtiyaçlarının 14,2 trilyon dolar olarak belirlendiğini vurguladı. Ayrıca, downstream ve midstream yatırımları için ise uzun vadede sırasıyla 1,9 trilyon dolar ve 1,3 trilyon dolar olarak tahminde bulundu.