-

Gözden kaçırmayın

Söke Ticaret Odası'ndan Milli Eğitim Bakanlığı İş Birliğiyle Söke Ticaret Odası'ndan Milli Eğitim Bakanlığı İş Birliğiyle "154 İlçemize 154 Okul" Projesi

Türkiye’de gıda enflasyonu Ekim 2023 itibarıyla %58,9 seviyesine ulaştı. Bu rakam, Türkiye'yi gıda fiyatları açısından dünya genelinde zirveye yerleştirirken, ülkelerin gıda enflasyonları arasında önemli bir fark olduğunu gösteriyor.

Dünyada gıda enflasyonunun en düşük olduğu ülkeler arasında ise Amerika Birleşik Devletleri yalnızca %1,0 ile dikkat çekiyor. Diğer ülkelerde ise gıda enflasyonu şu şekilde sıralanıyor: İtalya %0,9, Fransa %0,5, Finlandiya %(-0,3) ve Litvanya %(-1,4) seviyelerinde gıda fiyatlarını kontrol altında tutma başarısı gösteriyor.

OECD verilerine göre, Meksika'da gıda enflasyonu %7,8; İzlanda'da %5,8; Kolombiya'da %5,3; Şili'de %4,9; Portekiz'de %3,7; Kore'de %3,6; Japonya'da %3,1; Avustralya'da %2,7; Kanada'da %2,1; Almanya'da %1,8; Avrupa Birliği'nde %1,6; Birleşik Krallık'ta %1,5; ve son olarak Fransa'da %0,5 olarak kaydedilmiştir.

Türkiye’deki yüksek gıda enflasyonunun, gıda maliyetlerinin artışından kaynaklandığı belirtiliyor. Bu durum, yurttaşların yaşam standartlarını olumsuz etkileyerek gıda tüketim alışkanlıklarını da değiştirmekte.