-

Gözden kaçırmayın

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken'i Kabul EttiTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken'i Kabul Etti

Bazı medyada yer alan ve Türkiye’nin İsrail ile ticaret yapmaya devam ettiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Türkiye Cumhuriyeti, 2 Mayıs 2024 tarihinde İsrail ile tüm ticaret işlemlerini durdurmuştur.

Bu karar, Türkiye’nin İsrail’in saldırılarına karşı aldığı önlemlerin bir parçası olarak, 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren ticaretin yavaşlatılmasıyla başlamıştır. Türkiye, 9 Nisan 2024 itibarıyla 54 grupta 1019 farklı üründe İsrail’e yapılan ihracatı tamamen durdurmuştur.

Hükümet kaynakları, 2 Mayıs 2024 sonrasında Türkiye'den İsrail’e ihracat veya ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesinin bulunmadığını ve İsrail’den Türkiye’ye sevkiyat yapılmadığını vurgulamaktadır. Bu dönemde Türkiye’nin gümrük sistemi İsrail için kapalı durumdadır.

İhracat ve ithalat verileri her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açık bir şekilde yayımlanmaktadır. Ayrıca, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı'nın onayı doğrultusunda gerçekleştirilen ve Filistin topraklarındaki ihtiyaçları karşılayan sevkiyatlar, yalnızca Filistin tarafından kullanılmakta ve bu durum Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından da defalarca teyit edilmiştir.

Bu bilgiler, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na dayanmaktadır.