-

Gözden kaçırmayın

Mictecacihuatl: Azteklerin Ölüm TanrıçasıMictecacihuatl: Azteklerin Ölüm Tanrıçası

Norse mitolojisinin güçlü savaşçı kadınları olan Valkürler, prestij ve güce sahip nadir savaşçı gruplarından birini oluşturmaktadır. Efsaneye göre Valkürler, Valhalla'dan gelen atlarının sırtında savaş alanlarına inerler. Norse mitolojisinin temel eserlerinden Prose Edda ve Poetic Edda'ya göre, Valkürlerin görevi insanların savaşlarına müdahale etmek ya da fiziksel veya zihinsel savaş eylemlerinde yer almak değildir. Onların asli görevi savaşta hayatını kaybedenlerden hangilerinin Odin'in salonlarına yükselmeye layık olduğunu ve hangilerinin ise tanrıça Freyja'nın tarlalarına gönderileceğini seçmektir. Valkyrie kelimesi, "öldürülenleri seçen" anlamına gelmektedir ve seçilen savaşçılar Valhalla'ya götürülür.

Norse mitolojisi, bölgede Hristiyanlık yayılıp yazılı literatür gelişene kadar jenerasyonlar boyunca sözlü olarak aktarılmıştır. Valkürler kavramının ne zaman ilk kez ortaya çıktığı belirsizdir, ancak başlangıçta savaş alanlarındaki cesetlerin üzerinde dolaşan kan dökücü ruhlar olarak görülmüşlerdir. Bu ruhlar ölenlerin ruhlarını sıradan bir öteki dünyaya götürürdü. Tıpkı Yunan mitolojisindeki Keres'ler gibi. Viking çağında erkekler gibi savaşan kadınların etkisiyle Valkürler daha romantize edilmiş ve cesur savaşçıları görkemli bir öbür dünyaya taşıyan güzel varlıklar olarak tasvir edilmeye başlanmıştır.

Bazı kaynaklara göre, Valkürler Odin'in sadık kızları olarak kabul edilmekte ve babaları gibi büyüyle bağlantılı olarak bilgeliklerin koruyucuları olarak tanımlanmaktadır. İnsanlar çoğu zaman Valkürlerin isimleri olmadığını ve sadece Valkür olarak adlandırıldıklarını düşünse de, Poetic Edda'nın Völuspá bölümü altı Valkürün savaşçı doğasını tanımlamaktadır.

Bu nedenle, Valkürlerin mitolojik etkisi ve kadın gücünün ve bilgeliğinin temsilcisi olarak konumları hala Norse mitolojisinin önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir.
#Valkürler #NorseMitolojisi #SavaşçıKadınlar